niedziela, 28 września 2014

Jogurtowe ciasto z jabłkami



Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, 
A na tym stoliczku pleciony koszyczek, 
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek, 
A na tym robaczku zielony kubraczek... 
A tutaj smaczne i wilgotne ciasto z jabłkami 

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2-3 jabłka 
  • masło i bułka tarta do nasmarowania blachy 
  • cynamon 
  • cukier puder 




Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Jajka ucieramy z cukrem na pianę. Cały czas ucierając dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i bułką tartą, układamy wcześniej przygotowane jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 minut. 

  

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. 

Smacznego!




23 komentarze:

  1. Szalenie apetyczne ciasto, prosty przepis-na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto zapowiada się przepysznie ,wyraznie widać ze bardzo udane
    Oj delicje !!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę smakowicie :) bardzo lubię jogurtowe ciasta, są takie cudownie wilgotne :) no i uniwersalne - chyba z każdymi owocami będzie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na dzień jabłka. Pyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta! Prosto, szybko i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciacho :-) pewnie rozpływa się w ustach. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle swietne przepisy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie mięciutkie, pachnące... I niczego więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto upiekłam, jest przepyszne, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny przepis, uwielbiam takie wilgotne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. super prosty przepis ..jutro upiekę .. dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czas zacząć piec jesienne ciasta ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. A co zrobić żeby nie wyszedł zakalec? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej oraz po dodaniu mąki ciasto należy krótko mieszać tylko do połączenia składników :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuje! Jajka faktycznie miałam z lodówki a co z wyjęciem ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu? Można od razu otworzyć piekarnik czy poczekać aż ciasto lekko ostygnie?

      Usuń
    3. Ciasto wyciagam od razu po upieczeniu, nie czekam, aż ostygnie :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Dziękuje za wskazówki! :) Jutro spróbuje ponownie. )

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszło jak malowane! Aż chce się jeść od samego patrzenia na zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ile to jest 11/2 szklanki mąki ??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna cała szklanka i pół szklanki :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Kurde, ciasto mi się nie udało ;-(((
      Jest takie zakalcowate, niespójne. To miał być taki biszkopt z posmakiem jogurtowym a moje takie budyniowate zimne ciasto odchodzi od jabłek lipa.
      Co mogę poprawić na przyszłość??

      Usuń
    3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej oraz po dodaniu mąki ciasto należy krótko mieszać tylko do połączenia składników :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...