wtorek, 23 września 2014

Kompot z dyni



Aromatyczny napój, doskonały do obiadu, wyśmienicie gasi pragnienie w słoneczne dni

Składniki:

  • 60 dag dyni 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki octu 
  • 1 łyżeczka gozdzików 
  • 1,5 litra wody 


Przygotowanie:

Dynie obieramy ze skórki, pestek, watowatego miąższu i kroimy w większą kostkę. 


Następnie wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cukier i gozdziki. Gotujemy do miękkości (staramy się, aby kostki dyni się nie rozgotowały, powinny być nawet lekko twardawe). Na koniec dodajemy ocet (w zależnosci od gustu można go po ugotowaniu jeszcze dokwasić lub dosłodzić). Kompocik podajemy schłodzony lub na ciepło.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Takiego kompotu to jeszcze nigdy nie piłam :-) wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, dynia bez goździków jakoś nie smakuje już tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! nie piłam nigdy ale dynię KOCHAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niewiarygodne ale zrobić trzeba. Aktualnie dynia w znanej sieci supermarketów po 0,99 PLN

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat czekają u mnie na wykorzystanie 2 przeogromne dynie. Kompocik z Twojego przepisu na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł, nie wiedziałam, że tak można użyć dynię też:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam dynię z dzieciństwa robiła ją moja babcia , kompot robiony był właśnie w ten sposób ,robię go do dziś PYCHOTA .Robię również pyszne racuchy z tartej dyni i jabłek .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...