piątek, 12 września 2014

Kruche ciasto ze śliwkami



Smakowite kruche ciasto z dużą ilością śliwek i orzechową kruszonką

Średnica formy: 24 cm

Składniki:


  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru
  • garść orzechów włoskich
  • dodatkowo:
  • 4 łyżki bułki tartej
  • śliwki




Przygotowanie:

Żółtka, mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę i 1 łyżkę cukru zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. 1/3 ciasta zagniatamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz resztą cukru. Następnie obie części ciasta owijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Formę wylepiamy większą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Ciasto posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej. Ze śliwek wyciągamy pestki, mieszamy z reszta bułki tartej i układamy na blaszce z ciastem. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w kosteczkę, którą posypujemy śliwki. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut.

     

Smacznego!


A tutaj uchwyciliśmy pierwszego łasucha :)



13 komentarzy:

  1. Baaardzo smakowite ciasto!!! Pysznie wygląda! Ale lakomczuch z tej osy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ze śliwkami to ja nawet na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta bardzo lubię, kruche i ze śliwką, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki dzieciństwa... Uwielbiam taki połączenia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta, w których jest dużo owoców takie jak Twoje .Super

    OdpowiedzUsuń
  7. Gabrysia poezja...śliwki, orzechy i kruche ciacho.... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wygląda i pewnie jest tak samo pyszne :) Tylko nie pisze się dwoma tylko dwiema, ale to już bardzo mała różnica i pewnie niepotrzebnie się czepiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, bez zagłębiania się w temat - obie formy są poprawne, pomijając ten fakt, najważniejsze, aby przepis był zrozumiały i smaczny, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Mi wyszedł zakalec. :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czemu wyszedł Ci zakalec, może była za mała temperatura pieczenia, albo śliwki puściły za dużo soku. Ciężko jest mi powiedzieć, ja piekłam parę razy to ciasto i zakalca nie miałam :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...