środa, 3 września 2014

Pieczona dynia hokkaido



Smaczna pieczona dynia hokkaido to znakomity dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido 
  • około 1/3 szklanki oleju 
  • zioła prowansalskie 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek oraz pokroić na kawałki (razem ze skórką). Dynię dobrze nasmarować olejem wymieszanym z ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Dynię piec w piekarniku w temp. 200 st około 25 minut. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam pieczoną dynię -a'la frytki, pyszne to było. Muszę dopaść dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję Twój przepis, dynia wygląda smakowicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczona dynia hokkaido jest moim numerem 1 wśród wszystkie, co mogłabym zjeść! w sezonie jem ją dosłownie codziennie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam jednak pytanie. Jak twarda ma być ta dynia po upieczeniu? Ja zrobiłam według przepisu w zamkniętym naczyniu i wyszła ciapkowata. Czy taka ma być?I czy skórkę się je? Jutro też chciałabym zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia po upieczeniu miała konsystencje duszonych ziemniaków, skóra dyni hokkaido nadaje sie do jedzenia, ale czy ją zjesz to już zależy od Twoich przeferencji :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...