środa, 3 września 2014

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką



Prosty przepis na sałatkę na zimę oraz smaczny dodatek do obiadu

Ilość: 14 słoików (720 ml)

Składniki:

  • 5 kg zielonych pomidorów 
  • 1,5 kg cebuli cukrowej 
  • 1,5 kg papryki czerwonej 
  • nać selera 
  • 1 czubata łyżka soli 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • około 14 ząbki czosnku 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
zalewa:
  • 1 łyżeczka soli 
  • 0,5 l octu 10% 
  • 2,5 l wody 
  • 1 szklanka cukru 




Przygotowanie:

Pomidory, paprykę i nać selera myjemy. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, sparzamy i kroimy w paski, natomiast pomidory i cebulę w talarki. Nać selera drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. Zostawiamy na 2-3 godziny (żeby zmiękły). W słoiki wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojonym na pół, kilka ziarenek gorczycy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Następnie gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru oraz zalewamy warzywa, mieszamy i całość przekładamy w słoiki.

 

Słoiki z sałatką zakręcam i pasteryzujemy. 

Smacznego!





35 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na sałatkę :-) na zimę do obiadku będzie super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam przepisu na taką właśnie sałatkę do słoików ;)
    Twój prezentuje się wyśmienicie i chętnie z niego skorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Bardzo mi się podoba :) Sałatka ładnie prezentuje się w tych słoiczkach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielone pomidory można z powodzeniem zastąpić pomidorami żółtymi!

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbuję na pewno ,wygląda bardzo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis ciekawy ,warto spróbować



    .

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile czasu pasteryzujemy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje pomidory i papryka zielona jeszcze w szklarni,szukam przepisu, a tu idealny ...... napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  10. W przepisie - składniki - jest 1/2 szklanki oleju, a w opisie nie mogę go znaleźć. Podobną sałatkę znam z dzieciństwa. Była pyszna. Pozdrawiam. Babcia Marysia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. :):)

      Usuń
  11. warzywa przekładamy do zalewy gotujemy a potem warzywa do sloikow i zalewamy ta sama zalewa tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem :) Gotujemy zalewę, a następnie warzywa mieszamy z zalewą wkładamy do słoików i pateryzujemy :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Robiłam tę sałatkę w zeszłym roku. Jest pyszna do obiadu . w tym roku też na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie cieszy, że sałatka wyszła i smakowała :) ja też ją bardzo lubię jako dodatek do obiadu :)

      Usuń
  13. Przepis ciekawy.Proszę o wyjaśnienie,czy warzywa odcedzamyz soku i dopiero wlewamy zalewę?
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warzyw nie odcedzamy, dajemy wyszystko :)

      Usuń
    2. dziękuję, jutro robię. Pozdrawiam:))

      Usuń
  14. co to znaczy pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakręcone słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, pozdrawiam!

      Usuń
  15. Mam pytanie ile ma być naci selera, bo nie jest to podane w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie zrobiłam i się pasteryzują... zobaczymy czy wyjdzie tak pyszna jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjna BARDZO Z MAŁŻONKĄ DZIĘKUJEMY I POZDRAWIAMY !!!1

    OdpowiedzUsuń
  18. zielone pomidory mniam, mniam, najlepsze smażone!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie robiłam takiej sałatki :-) nawet nie wiem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Co za pytania! Ile naci selera, co to pasteryzacja :) cierpliwości autorko przepisu,
    Uwielbiam taką sałatkę ��

    OdpowiedzUsuń
  21. Zielone pomidory skąd je wziąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są to zwykłe pomidory, ale jeszcze niedojrzałe, można je kupić na bazarze czy targu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  22. Wlasnie szukałam takiego przepisu, mam wszystko oprócz octu. Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam przetworów z octem jabłkowym, ale myślę, że można go użyć, tylko pewnie potrzebne będą inne proporcje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...