Ciasto z całymi gruszkami

Aromatyczne gruszki w czekoladowym cieście to idealny i elegancki deser na jesienne dni

Średnica formy: 24 cm

Składniki:
  • 6 gruszek 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • cukier puder 
  • margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy 



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Gruszki myjemy i obieramy (można wyciągnąć gniazda nasienne), nie odcinamy ogonków. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułką tartą. Układamy gruszki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. 


Tak przygotowane ciasto najlepiej smakuje podawane na ciepło.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Oj złapałabym za kawałek takiego ciacha. Najchętniej taki z całą gruszką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł. Dawno nie widziałam tak efektownego i zarazem prostego w wykonaniu ciasta

      Usuń
  2. Super ciasto i te wystające gruszki, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super gruszy, tak dumnie stoją w cieście :-) super smaczny pomysł :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak pisałam......Gabryś ale efektowne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Efekt jest rewelacyjny :) Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. patrząc na te zdjęcia poczułam jego nieziemski zapach! To już chyba niedosyt czekolady! :) Takie ciasto trzeba przede mną chować, bo przy nim nie ma czegoś takiego jak "wystarczy" i jak "ostatni kawałek" :)

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki,
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń