Ciasto z gruszkami

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z aromatycznymi gruszkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szklanki oleju 


polewa czekoladowa:
  • 1/2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1/2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka kakao 
dodatkowo:
  • 5 gruszek 
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy 
  • karmel i wanilia do deserów 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jajka ucieramy z cukrem na pianę. Cały czas ucierając dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.


Następnie układamy wcześniej przygotowane gruszki i posypujemy je karmelem i wanilią do deserów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, a gruszki polewamy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao).


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Pyszniutkie. Poproszę kawałek, właśnie piję pyszną herbatkę z malinowym sokiem, pasuje idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał!!! U mnie zazwyczaj tylko murzynek z gruszkami, chętnie wypróbuję czegoś nowego, bo ciasto prezentuje się wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak proste to dla mnie – jak aromatyczne to zabieram razem z przepisem, chociaż ………wolałbym z gotową blachą ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis Gabrysiu:) Nie piekłam ciasta z gruszkami.Chyba się skuszę :)) Dzięki:))

    OdpowiedzUsuń