środa, 15 października 2014

Kruche ciasto z połówkami jabłek



Jesień pieści podniebienie, ciasto z jabłkiem to marzenie

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3 opakowania cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 180 g serka homogenizowanego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • 5 dużych winnych jabłek 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy 



Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Formę smarujemy margaryną i bułką tartą, wylepamy jedną częścią ciasta oraz nakłuwamy widelcem. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na ciasto dajemy bułkę tartą, a następnie jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 50 minut. 

   

Ciasto najlepiej smakuje ciepłe.

Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Szybkie a genialne! Bo po co kombinować, jak można w prosty sposób mieć rozkosz podniebienia.
    Przepysznie wygląda.

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Gabrysiu, pyszne musi być to ciacho :-) z chęcią bym spróbowała, ale zapisuje sobie przepis bo samym widokiem się nie najem i nie poznam smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie podano w przepisie,jaki gatunek jabłek a to ważne i czy piekarnik ,był elektryczny ,czy gazowy.To też istotne,bo w gazowym kruche piecze się w 220 st.

      Usuń
    2. jabłka mają być z typu twardych i winnych, nie moga być słodkie, ciasto było pieczone w piekarniku elektrycznym, pozdrawiam!

      Usuń
  3. mniam mniam mniam. jablka uwielbiam. zapisuję przepis i wykorzystuję w weekend !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jak marzenie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś mi się nie zgadza w przepisie... dwa ostatnie składniki to proszek do pieczenia - czy coś tu pominięto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za uwagę :) Już poprawiłam w przepisie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Serek homogenizowany w cieście kruchym?? To nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie pomyłka ;) ciasto kruche zawsze możesz zrobić według własnego przepisu, wyjdzie na pewno równie dobre, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jabłka pokroiłam na mniejsze części i musiałam dodać więcej mąki aby rozwałkować ciasto. PYCHA :) Polecam i życzę " smacznego "

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty przepis a taki ciekawy! Uwielbiam wszystko co jabłkowe, więc na pewno wypróbuję :)
    Zapraszam do siebie http://mw-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest super.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jabłecznik i wsZystkie jego odmiany najlepsze jabłka to renety złote bądź szare !Marudny jesteś Gallu Anonimie !! serek to nie pomyłka!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...