niedziela, 26 października 2014

Naleśniki z kapustą i grzybami



Doskonałe do czystego barszczu, są mniej kaloryczne i pracochłonne niż tradycyjne krokiety w panierce

Ilość: około 12 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • ok. 2,5 szklanki mąki 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 
farsz:
  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub pieczarki) 
  • 1 duża cebula 
  • liść laurowy 
  • pieprz mielony 
  • ziele angielskie 
  • sól 
  • olej 
  • masło 


Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Powstałe ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka). Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie ponownie mieszamy i smażymy naleśniki. Po usmażeniu wszystkich przykrywamy je drugim talerzem, aby zmiękły. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej drobno pocięte grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy, aż odparuje woda. W międzyczasie kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Następnie gotujemy ją w małej ilości wody razem z przyprawami i podsmażonymi grzybami. Wszystko razem dusimy do miękkości (woda musi się wygotować). Powstały farsz odstawiamy do przestudzenia. Potem rozsmarowujemy go po wcześniej przygotowanych naleśnikach, które zwijamy w roladki.

 

Następnie podsmażamy je na maśle z obu stron, na rumiano. Podajemy na ciepło do czystego barszczu.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Pychota i mniej pracochłonne niż krokiety. Uwielbiam ten farsz - smak mojego dzieciństwa. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) zaraz mi się świeta przypomniały i barszczyk :-) fajnie je odchudziłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to to to! Przepis przyda się już niebawem. Co prawda mamy zamrożone krokiety od teściowej ale przyda się zrobić coś po swojemu na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są mniej pracochłonne niż pierogi ale równie smaczne a szczególnie odsmażane z chrupiącą skórką i posypane posiekaną natką pietruszki - uwielbiam takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak. Te naleśniki to jakby połączenie pierogów i krokietów. Świetny pomysł. Naleśniki bardzo lubię, chętnie zrobię takie z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś co ma w sobie kapustę musi smakować, coś co ma w sobie grzyby musi pachnieć nieziemsko, a coś, co się naleśnikiem zowie, musi wyglądać wspaniale :) Czyli propozycja idealna!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam pycha :) czyżby zapachnialo świętami ....:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniej kaloryczne, mniej czasochłonne , a równie smaczne.Idealne.

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszne rzeczy :) jak teraz chłodniej się robi to mam mega smaka na kapustę, przepis na pewno na dniach wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany aż mi ślinka pociekła, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię te smaki , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...