poniedziałek, 13 października 2014

Strucla drożdżowa z jabłkami



Pyszne drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem, fantastycznie pachnące cynamonem

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 28x40 cm (można też piec w 2 keksówkach)

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mąki tortowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag) lub masła 
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki 
  • 0,5 łyżeczki soli 
nadzienie:
  • 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu 
  • ok. 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka) 
  • 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • rodzynki 



Przygotowanie:

Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem. 

  

Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 35 minut.

 

Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Drożdżowe i jabłkowe nadzienie-świetna para:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszne :-) Gabrysiu podeślij kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudowanie, ale najpiękniej pewnie musiało pachnieć w całym domu i kusić, żeby jak najszybciej spróbować! :)

    Zapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne prakytyczne przepisy dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka drożdżowa strucla w dodatku z nadzieniem z jabłek to najlepsze do porannej kawy. Kusisz mnie tym przepisem, tą struclą.... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pychota aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! u mnie właśnie w zeszły weekend była rolada biszkoptowa z jabłkami, drożdzowa jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można zastąpić alkohol octem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol powoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne, jeśli nie chcesz, bądź nie masz w domu alkoholu to nic się nie dzieje, możesz podarować sobie ten składnik, ocet jako zamiennik jednak odradzam, pozdrawiam!

      Usuń
  9. " Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem."

    Białkiem smarujemy tylko końce czy całą strucle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białkiem smarujemy całą struclę :)
      Pozdawiam!

      Usuń
  10. mniam mateuszjurys

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Czy te strucle owijamy cale papierem razem ze spodem czy tylko papier na gore ? dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owijamy całe papierem, zostawiamy tylko końce otwarte :) tak jak na zdjęciu widać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. przepis genialny. strucla przepyszna i jest to duza porcja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...