sobota, 22 listopada 2014

Babka ziemniaczana z boczkiem



Babka ziemniaczana to potrawa prosta, treściwa i sycąca. Szczególnie polecam miłośnikom dań ziemniaczanych

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków (1,5 kg ziemniaków np. Bryza) 
  • 2 cebule pokrojone w kostkę 
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz mielony 
  • majeranek lub gałka muszkatałowa 
  • tłuszcz + bułka tarta do wysmarowania formy 



Przygotowanie:

Boczek podsmażamy na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec wsypujemy również posiekany czosnek. Po usmażeniu odstawiamy do przestudzenia. Następnie obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nadmiar wody odcedzamy). Dodajemy do nich jajka, mąkę (masa nie może być zbyt gęsta). Potem wsypujemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. 

 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.1,5 godz. (długość pieczenia zależy od użytej formy) w temp. 180-190 stopni. Pieczemy w keksówce, blaszce prostokątnej, w foremce do babki lub w naczyniu żaroodpornym. Babkę można jeść na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje podawana z sosem grzybowym, czosnkowym, z kleksem gęstej śmietany lub z kefirem. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. świetna baba, można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dotąd nie piekłam, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak ja dwano nie jadłan baby :-) a tak bardzo lubię. Dziękuje za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką babkę. Ale dawno jej nie jadłam. Jest bardzo smaczna. Dobrze, że przypomniałaś mi o niej, bo chyba się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...