wtorek, 18 listopada 2014

Pasztet wieprzowy z grzybami



Pyszny pasztet z leśnymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Dla smakoszy tradycyjnego smaku, którzy mają dość sklepowych wędlin

Ilość: 2 foremki 24x10 cm i 3 słoiczki (320 g)

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 70 dag podgardla wieprzowego lub innego tłustego mięsa 
  • 20 dag wątroby wieprzowej 
  • ok. 5 dag suszonych grzybów leśnych 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 czerstwe bułki 
  • 3 duże jajka 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek pieprzu 
  • ziela angielskiego 
  • jałowca 
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki 



Przygotowanie:

Pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podgardle wkładamy do garnka. Dodajemy do niego marchewkę, pietruszkę, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso). Wszystko solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i wątrobę (nie powinna być krwista, ale też niezbyt zrumieniona). Natomiast suszone grzyby zalewamy gorącą wodą na ok. 30 min i gotujemy je na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z garnka, a wywar przecedzamy i namaczamy w nim czerstwe bułki. Potem wystudzone mięso, warzywa, wątrobę z cebulą oraz czosnek i bułki mielimy 2-krotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, grzyby, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, (ewentualnie dosalamy). Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy zwilżonymi dłońmi do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką foremek (wierzch można posypać kminkiem). Pozostałą masę przekładamy do słoiczków.

 

Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 1/2 godziny (wówczas można dłużej przechować niż pasztet zapiekany). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180-190 st. ok. 1 godz. (po upieczeniu pasztet musi odstawać od brzegów formy). Zimny pasztet kroimy w plastry i podajemy go z dodatkiem chrzanu, ćwikły lub żurawiny.

Smacznego!


/

9 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się Twój pasztet:) Z chęcią wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!!!! :) Aż mi się zachciało takiego smaku i zapachu teraz u siebie w domu! Cudnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Muszę zrobić!
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pasztety i mięska różne własnego wypieku...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis , w najbliższym czasie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy prrzepis, super pomysł z pasteryzacją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też chętnie wypróbuje :) uwielbiam pasztety, i nienawidzę stwierdzenia, że są dobre tylko na święta... Dla mnie są dobre na co dzień a możliwości i urozmaiceń w tym temacie jest naprawdę dużo. Mogę też polecić mój pasztet z gęsich wątróbek na moim blogu. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wygląda! Pewnie jest bardzo smaczny!! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...