wtorek, 11 listopada 2014

Pieczona perliczka z boczkiem



Delikatne i chude mięso perliczki owiniętej w plastry boczku to idealne danie na specjalne okazje

Ilość: 10 porcji

Składniki:

  • 1 perliczka 
  • około 700 g surowego boczku 
  • 2 małe jabłka winne 
  • 5 ząbków czosnku 
  • majeranek 
  • sól 
  • pieprz ziołowy 



Przygotowanie:

Perliczkę dobrze myjemy. Dzielimy na 10 porcji (z podrobów, szyji i mniejszej część skrzydełek można ugotować rosół). Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę i mieszamy z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Następnie nacieramy kawałki perliczki wymieszanymi przyprawami.

   

Boczek kroimy na 10 ciękich plastrów (można lekko rozbić, aby nie były za grube). Owijamy w boczek poporcjowaną perliczkę (aby boczek się nie rozwijał można związać mięso nitką lub spiąć wykałaczką) i układamy w naczyni żaroodpornym. Po między mięso wkładamy dobrze umyte i pokrojone na ósemki jabłka. Perliczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy pod folią aluminiową około 2 godz. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso się ładne zarumieniło i przypiekło.

  

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. O, perliczki nigdy nie jadłam i widzę, że to strata która należy czym prędzej nadrobić!:).
    Twoje danie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne danie. Fantastycznie przygotowałaś i smakowicie podałaś. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perliczka wg. tego przepisu jest po prostu pyszna. Robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...