piątek, 28 listopada 2014

Serniczki z patelni



Małe serniczki to przysmak kuchni wschodniej. Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne dla miłośników serników

Ilość: około 15 sztuk

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego 
  • 6 łyżek mąki pszennej + do obtaczania 
  • 3 płaskie łyżki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 cukier wanilinowy (16g) 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • olej lub masło do smażenia 
  • cukier puder do posypania lub konfitura, sos owocowy 
  • do ozdoby: kilka mrożonych truskawek 



Przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrami, aż się rozpuszczą. Następnie w misce rozgniatamy widelcem ser i dodajemy do niego wcześniej ubite jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe placuszki (robimy kulkę i ją spłaszczamy).


Obtaczamy serniczki w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem owocowy, dżemem, miodem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Ładnie wyglądają, muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki, też robię podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :D aż ślinka cieknie - dzisiaj wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wspaniałe skojarzenia z takimi serowymi placuszkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 6 łyżek mąki do obtaczania a do serniczków ile


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 łyżek mąki pszennej + do obtaczania :) Proszę czytać uważnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. kuchni wschodniej może, ale mój z pewnością! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne , uwielbiam takie serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis Gabrysiu.Czasami ma się ochotę na coś słodkiego,niebanalnego na śniadanie.I to jest właśnie to :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...