sobota, 20 grudnia 2014

Arabeska



Doskonałe ciasto na świąteczny stół, łączy w sobie makowiec i sernik na kruchym spodzie

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

spód:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki margaryny (125g) 
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa makowa:
  • 2 szklanki maku 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki orzechów mielonych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • rodzynki 
  • aromat migdałowy (9 ml) 
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 kostka masła (200g) 
  • 5 jajek 
  • 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kaszki manny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • rodzynki 
  • skórka z cytryny 
  • sok z cytryny według uznania 
polewa:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 100g margaryny lub masła 




Przygotowanie:

Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 15 min.


Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedzamy i mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Powstałą masę serową przekładamy na wcześniej przygotowaną masę makową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy je. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i oblewamy placek. Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. 


Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Jak mi czas pozwoli,to zrobię wg. Twojego przepisu.Zapisuję i dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie!
    czy prowadzisz kawiarnie w której można kupić kawałeczek haha?

    Wesołych Świąt!
    Joanna http://bit.ly/1Hesh8T

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne ciacho :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :D robię podobny, jest mmm przepyszny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię duo, ale w moim domu tylko ja jadam, a więc piekę bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ser i mak to połączenia idealne! aż tak, że Wigilijne kluski z makiem robimy również z dodatkiem twarożku ;)
    Ciasto a dokładnie jego warstwy świetnie się prezentują :D U nas na blogu również makowiec, ale tym razem wegański, więc ser niestety nie tym razem :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam już o tym cieście, ale nigdy sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda smakowicie :)
    I ta nazwa - urzekająca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za ten przepis,ciasto udało się i wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można za miast maku gotową masę makowa z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może być masa z puszki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Bardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...