wtorek, 2 grudnia 2014

Kacze udka w słoneczniku i płatkach jęczmiennych



Smaczne kacze udka pokryte chrupiącymi ziarnami słonecznika i płatkami jęczmiennymi to idealna propozycja na danie obiadowe

Składniki:

  • 4 kacze udka 
  • majeranek 
  • pieprz ziołowy 
  • sól 
panierka:
  • ziarna łuskanego słonecznika 
  • płatki jęczmienne (ewentualnie płatki owsiane) 
  • pieprz i sól 
  • 2 jajka 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Udka myjemy i nacieramy majerankiem, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej całą noc. Potem udka pieczemy pod przykryciem w temp. 190 st. przez około 1 godz. (tyle ile ważą udka, tyle czasu pieczemy). Wystygnięte kacze udka panierujemy w jajku roztrzepanymi z pieprzem i solą, a następnie w wymieszanych ziarnach słonecznika z płatkami jęczmiennymi (na 2 łyżki płatków jęczmiennych 1 łyżka ziaren łuskanego słonecznika). 

  

Tak przygotowane kacze smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. 

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentują! Musiały być pyszne. Zrobię na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, też nieustannie poszukuję zdrowszych zamienników panierki. :) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł :) kacze udka jadłam tylko raz, są pyszne! muszę spróbować kiedyś Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę jakie fajne danie powstało, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszna panierka i całość oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. danie super,muszę sama wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że jest rano i jestem po śniadanku, to z miłą chęcią zjadłabym takie mięsko! Wygląda przepięknie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...