wtorek, 9 grudnia 2014

Kacze udka z suszonymi śliwkami



Banalnie prosty przepis na soczyste kacze udka. Dodatek suszonych śliwek nadaje daniu odrobinę słodyczy, a przypraw doskonały aromat i smak

Składniki:

  • 2 kacze udka 
  • ok. 10 suszonych śliwek wcześniej namoczonych w białym lub czerwonym wytrawnym winie 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • majeranek 
  • pieprz czarny mielony i ziołowy 
  • ostra papryka 
  • sól 


Przygotowanie:

Udka nacieramy solą, pieprzami, ostrą papryką i wkładamy do miseczki. Następnie obkładamy je pokrojoną w krążki cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godz. a najlepiej na całą noc. Suszone śliwki zalewamy wytrawnym winem na ok. 1 godz. przed pieczeniem. Potem obsmażamy udka z obu stron na rumiano i przekładamy je do brytfanki. 


Dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą. Całość dusimy na małym ogniu, ok. 1 godz. pod przykryciem (mięso powinno być miękkie jednak nie do końca ugotowane). Po tym czasie dodajemy śliwki i dalej dusimy bez pokrywki, aż mięso będzie bardzo miękkie (ok.20 minut), a woda się zredukuje i powstanie sos. Danie podajemy z ryżem lub ziemniakami z ulubioną surówką.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mięso z dodatkiem owoców, smakuje znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna i pyszna propozycja na danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu, świetna z ciebie kuchareczka. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowitość! Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jednak udało nam się sprowokować do wyczarowania! :)
    Cudna propozycja! Bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...