niedziela, 21 grudnia 2014

Morelowy piernik



Aromatyczne, wilgotne i mocno miodowe ciasto z dodatkiem dżemu morelowego to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Wymiary formy: 12x24 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 4 łyżki miodu 
  • 250 g dżemu morelowego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • bułka tarta + margaryna do wysmarowania blachy 
polewa:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • czekoladowe gwiazdki do ozdoby 



Przygotowanie:

Zarumieniamy 2 łyżki cukru, dodajemy 100 ml wody, miód i gotujemy. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dżem oraz całość mieszamy. Potem ucierając wlewamy cienką stróżką miód. Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszamy z ciastem.


Przelewamy do dwóch blaszek wysmarowanych margaryną i bułką tartą. Piernik pieczemy około 1 godzinę w 190 st. Zimny piernik smarujemy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i ozdabiamy gwiazdkami.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takiego piernika jeszcze nie jadłam ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upiekłaś. Ta polewa tak spływa .... i cały piernik kusi moje oczy...mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny widok surowej masy :D Najlepsze jest wylizywanie misy xD
    Efekt przepyszny ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Pychotka! Spływająca polewa i złocisty miąższ kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałości, czuję ten zapach...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...