środa, 3 grudnia 2014

Panna cotta z truskawkami



Jak to dobrze mieć zimą truskawki w zamrażarce, które przypominaja nam słoneczne lato :) 

Ilość: 4 porcje

Składniki:

panna cotta:
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 200 ml mleka 
  • cukier z wanilią 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 5 łyżek wody 
mus truskawkowy:
  • około 300 g truskawek mrożonych 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 5 łyżek wody 
  • 3 łyżeczki cukru 
dodatkowo:
  • mleczna czekolada 



Przygotowanie:

Śmietankę gotujemy z mlekiem, cukrem z wanilią i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach przegotowanej wody oraz mieszamy z zagotowaną śmietanką. Następnie przelewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyna rozpuszczoną w przegotowanej wodzie. Tak przygotowany mus przelewamy na stężałą śmietankę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Stężałą panna cottę podajemy posypaną pokruszoną lub starta czekoladą.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Ano dobrze mieć truskawki nawet zimą, pyszny deserek!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszności. Ale bym zjadła taki deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! wiesz czym kusić :d wygląda mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysia jak pysznie i patriotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm no i się rozmarzyłam, moje ulubione owoce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące! Również nie mógłbym się obyć bez truskawek na zimę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaa zakochałam się w tych zdjęciach i w tym deserze :-))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym bardzo chętnie, zwłaszcza w taki upał!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...