poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi z grzybami leśnymi



Smaczne pierogi z pachnącym grzybami farszem. Doskonałe do czystego barszczu

Składniki:

farsz:
  • 40 dag grzybów leśnych mrożonych (prawdziwki, podgrzybki), w sezonie dajemy świeże grzyby 
  • 1 duża cebula 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • pieprz mielony 
  • sól 
  • olej do smażenia 
ciasto:
  • 50 dag mąki tortowej+ do podsypania na stolnicy 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ok. 1 szklanka gorącej wody 


Przygotowanie:

Rozmrożone grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie całość podsmażamy do miękkości, aż odparuje woda. W międzyczasie moczymy w mleku lub w wodzie bułkę. Przestudzone grzyby mielimy wraz z odciśniętą bułką. Do farszu dodajemy także bułkę tartą, pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i szklanką wyciskamy kółka. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, składamy na pół i sklejamy pieroga.

 

Powstałe pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Delikatnie mieszamy i po wypłynięciu na wierzch wyciągamy je łyżką cedzakową. Pierogi z grzybami leśnymi są doskonałe do barszczu, można je także podsmażyć na rumiano.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Ach te pierożki mmm PYCHOTA :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi są zawsze dobre i mile widziane na stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie będzie pierogowo jeszcze w tym tygodniu. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio robiłam pierożki :-) grzybów osobiście nie lubię ale pieczarki owszem :-) pozdrawiam Gabrysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzyby są bardzo aromatyczne :) pierogi muszą być bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochani, nie wierzcie tym grzybom!!! dużo w nich szatanów stąd taki kuszący wygląd...:D ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...