piątek, 16 stycznia 2015

Babka gotowana



Lekka i puszysta babka, o delikatnym, subtelnym smaku. Idealna na święta i do popołudniowej herbatki

Forma: mała forma do gotowania babki z kominkiem i pokrywką

Składniki:

ciasto:
  • 6 jajek 
  • 1 kostka masła (200g) lub margaryny (250g) 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 szklanka mąki tortowej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu 
  • szczypta soli 
  • aromat według uznania 
polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 
  • 6 łyżek wody 



Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i ubite białka (na sztywną pianę) z odrobiną soli. Na koniec wlewamy ocet i aromat. Powstałe ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem foremki i zamykamy. Wstawiamy ją do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy (foremka nie może się kołysać podczas gotowania). Ciasto gotujemy 90 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzamy stan wody w garnku i w razie wygotowania dolewamy wrzącej wody. Formę z ugotowaną babką wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu babki wyjmujemy ją z foremki. 


Czekoladę kruszymy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 6 łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aby powstała jednolita, gładka masa. Następnie polewamy polewą. 

Smacznego!




27 komentarzy:

  1. Kawał ciacha! W sam raz do ciepłej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna babka wygląda na bardzo pusztą a taką najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszą ale to NAJLEPSZĄ babkę gotowaną według nas robi nasza babcia! To smak dzieciństwa i wspomnienia z Wielkanocy :) Wygląda bardzo podobnie tylko ma jeszcze kakaowe ciapki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pamiętam te babkę mniam....pycha u Nas zawsze była w łatki :)

    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, zdecydowanie smak dzieciństwa :) nie ma świąt bez babki gotowanej mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domu, o babce gotowanej krążą legendy. ;) I rzeczywiście, jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o gotowaniu ciasta na proszku.Nie wierzę ,że ciasto gotowane będzie wyglądało jak upieczone w piekarniku.To chyba jakaś lipa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało tego -babka ze zdjęcia jest zrumieniona.

      Usuń
    2. Takie babki gotowały już nasze prababcie i to własniej od niej mam ten przepis. Jak bedę następnym razem gotowała tą babkę, to zrobię zdjęcie foremki w wrzącej wodzie. Nie rozumiem krytyki z Twojej strony skoro nawet nie słyszałaś o takim przepisie... pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wystarczy poczytać komentarze pod tym przepisem a można się przekonać, że taki przepis istnieje i zdjęcia wcale nie są fałszywe. Jak widać nasze babcie uprawiają magię :D

      Usuń
    4. Koleżanko jestem facetem, gotuję robię ciasta nawet torty a babka gotowana zawsze gości u mnie na wielkanoc i jest pyszna znika szybciej niż mazurki i serniki, moja babka jeszcze bardziej się rumieni bo formę wysypuję bułką tartą

      Usuń
    5. sorrki mario aleksandro, najpierw spróbuj, później wygłaszaj te swoje mądrości- bo na razie wychodzisz na ignorantkę.

      Usuń
  8. moja ciocia często robi taką babkę, przepadam za nią! ja natomiast od pewnego czasu przymierzam się do zakupu formy. I nie wiem na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
    Pani "maria aleksandra" - proszę po prostu wpisać w google hasło babka gotowana a może Pani uwierzy, że to dość popularne ciasto i istnieje na świecie i nikt Pani nie oszukuje gotując ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka pierwsza klasa, wygląda cudownie. Poproszę o choćby kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę sobie kupić taką formę, bo gotowana babka intryguje mnie od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam baby gotowane, a Twoja wygląda bardzo apetycznie. Spróbuje upiec. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za punkciki na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie poniedziałkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena to jest baba gotowana a nie pieczona - nie próbuj jej piec tylko ugotuj w specjalnym garnku ;-))

      Usuń
  12. Fajna babka! Lekka i pyszna! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach! Moja babcia ją zawsze robiła na specjalne okazje, smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiedziałam, że takim sposobem da się zrobić babkę i nawet nigdy takiej nie widziałam. Ale wygląda ciekawie i bardzo smakowicie i gdybym miała taką specjalistyczną foremkę, to z pewnością bym ugotowała takie cudo :):)

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW ! Też nie wiedziałam o takim sposobie ! Wypadało by zrobic i wypróbować ! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Stara szkola z ta babka:) nie zawsze byly piekarniki przeciesz:) bardzo smaczna babka wlasnie ja dzis zrobilam, polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Od 40 lat na Wielkanoc zawsze gotuję taką babkę i to na 2 sposoby.Pierwszy
    tak jak w przepisie a drugi sposób to daję 2 szklanki samej mąki ziemniaczanej ,zawsze daję zapach cytrynowy i zamiast octu wódke.

    OdpowiedzUsuń
  18. Babcie to najlepsze kucharki pod słońcem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...