środa, 28 stycznia 2015

Cebula faszerowana kaszanką



Dobry pomysł na prosty i smaczny obiad. Zwykła kaszanka podana w nietypowy sposób, może skusić niejednego, wybrednego smakosza

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 2 kaszanki z kaszy jęczmiennej lub gryczanej (ok. 40 dag) 
  • 4 średnie cebule białe lub czerwone (łagodniejsze) 
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, 
  • tłuszcz do smażenia (według uznania: olej, masło, smalec) 
dodatkowo:
  • 5 średnich ziemniaków 
  • papryka konserwowa 
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie lub przyprawa do ziemniaków 


Przygotowanie:

Cebule obieramy i odcinamy wierzchy. Umieszczamy je na ok. 10 minut we wrzącej wodzie (nie gotujemy). Po tym czasie cebule wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce lub studzimy w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie wydrążamy środki, pozostawiając jedną lub dwie warstwy miąższu (zależy od grubości warstw), które posłużą jako miseczki do zapiekania. Wydrążone środki drobno siekamy, solimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie zdejmujemy osłonki z kaszanki, i dodajemy ją do przesmażonej cebuli. Wszystko mieszamy, doprawiamy majerankiem, pieprzem, ewentualnie solą. Farszem napełniamy cebulowe miseczki. Następnie obieramy ziemniaki i surowe kroimy w talarki. Umieszczamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce z piekarnika. Potem solimy, posypujemy je ziołami i słodką papryką. Obok ziemniaków układamy także faszerowane cebule. 

 

Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i wszystko zapiekamy ok. 15-20 minut. Danie serwujemy z papryką konserwową lub surówkami warzywnymi.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. O mamo...pyszności:) kolejne zadanie do wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Badzo ciekawy przepis, lubię czasami zjeść kaszankę, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysl. Kaszanka i cebula razem sa idealne ale w takiej postaci dodatkowo piekne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ekstra. Cebuli w ten sposób jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł! Lubię faszerowane warzywa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście nie przepadam, ale często robię dla męża. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kaszankę, muszę ją tak przyrządzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście świetny patent - muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...