piątek, 15 stycznia 2016

Ciasto Snikers



Pyszny przekładaniec z masy budyniowej, kajmakowej i warstwy bezowej

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
warstwa bezowa:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g orzechów włoskich drobno pokrojonych 
  • szczypta soli 
masa budyniowa:
  • 5 żółtek 
  • 1/2 l mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszenej 
  • 1 kosta masła (200g) 
dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej 500g) 
  • orzechy włoskie do dekoracji 
  • ewentualnie polewa czekoladowa 



Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu, placek przecinamy na dwie równe części. Następnie robimy warstwę bezową. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.

 

W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową i układamy na niej 2 połowę biszkoptu. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową. 

     

Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzeczami włoskimi.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Wygląda OBŁĘDNIE! A ta beza... rewelacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest PRZEPYSZNE :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co orzechowe, karmelowe a do tego polane czekoladą jest naszym numerem jeden xD
    Kiedyś (z ok 5 lat temu) jadłyśmy pierwszy raz ciasto snikers, które było bajeczne ale wyglądało zupełnie inaczej niż te ;) Mimo wszystko Twoje ciacho urzekło nas równie mocno (niestety tylko z wyglądu :( ).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda megapysznie! Takie bogactwo smaków

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, smakuje z pewnościa także ale kto ma tyle cierpliwości by tak długo się z tym bawić? No i jeszcze jedna zasadnicza dla mnie sprawa- łączny koszt trochę zniechęca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwość trzeba mieć, ale efekt jest bardzo smaczny i warto poświęcić chwilę czsu na takie ciacho :) a jeżeli chodzi o koszt to raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jakie pyszności dzisiaj u Ciebie. Wpraszam się na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny widok i smak zapewne wyborny😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajecznie musiały się ze sobą komponować te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. znam, jadłam, kocham, polecam !!!!!! UWAGA cholernie pyszne, uwaga na brzuchy ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto obłednie pyszne..jestem doświadczoną "piekaczką" (hi! hi!)pod względem ciast..pieke różne ciasta..ale najwiecej satysf.sprawiaja mi te skomplikowane. Lubie placki z kajmakiem orzechami i czekoladą, ktoś pisał że dużo czasu trzeba na to ciacho poświęcic..ja mówię warto. Ja poświęce..ciasto wjedzie na mój stół świąteczny..i wiem ze bedzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja,polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest przepyszne!!!! :-) :-) :-) jak się dobrze zorganizuje pracę to wcale nie jest takie czasochłonne jak by się mogło wydawać :-) poleeeecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesiek...obledne ciasta,tyje na sam widok.Brawo Ty!

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam ,jest pyszne choć troche pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...