środa, 7 stycznia 2015

Szynka pieczona z czosnkiem



Pyszna, soczysta i aromatyczna szynka, która zadowoli niejedno podniebienie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej 
  • 1 duża cebula 
  • 4 duże ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka lub słodka, mielony kminek 
  • smalec lub olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ostrym nożem w mięsie robimy otwory, do których wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Następnie szynkę nacieramy solą, przyprawami i obkładamy ją cebulą pokrojoną w krążki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy je razem z cebulą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. 

  

Szynkę podlewamy tłuszczem ze smażenia oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło. Podajemy na ciepło do obiadu, albo na zimno do kanapek.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. O tak Gabrysiu piękna szyneczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kanapeczki taka najlepsza :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe wędliny! Szynkę pieczoną, czy schab ze śliwką Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka szyneczka już mnie kupiłaś :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka domowa jest najpyszniejsza :) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały kawałek mięsa... To co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka wędlinka do chlebka to niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co zrobić żeby po upieczeniu się nie kruszyła i dała się pokroić na ładne plastry bo mam z tym problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szynkę kroimy na zimno, gdy zastygnie, świeża zawsze będzie się źle kroić, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...