czwartek, 19 lutego 2015

Bułki pszenne



Tradycyjne bułki pszenne, najprostsze w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Idealne na śniadanie i kolację

Ilość: 10 sztuk

Składniki:


  • 3 szklanki mąki 
  • 15 g drożdży 
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki masła 



Przygotowanie:

W misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 

 

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę opruszóną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na 10 części. Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki, lekko spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki prawie do spodu. 

  

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.

Smacznego!



23 komentarze:

  1. Piekne buleczki ;) jak z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne buły Ci wyszły. Pysznie wyglądają :-) takie domowe najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo - uwielbiam! Najlepsze prosto z pieca! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Ciekawe czy wyjdą z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z bezglutenowej nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. No to próbuję. Właśnie ciasto wyrasta... Dam znać czy się udały bo z mąką BG bywa różnie 😕

      Usuń
    3. czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
    4. Przepraszam że tak późno ale dziś robiłam te z jogurtem i przypominało mi się że nie podpisała jak wyszły pszenne z mąki bezglutenowej, otóż wyszły pyszne tylko za bardzo się spiekły i miały grubą skórkę.

      Usuń
  5. Cały czas chodzą za mną takie domowe bułeczki. W końcu muszę się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułki jem bardzo rzadko, ale w tym momencie zrobiłam się na nie bardzo głodna :P Jak dla mnie wyglądając cudownie i niezwykle puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomimo późnej godziny porywam jedną ;) Wyglądają przepysznie!
    Kiedyś piekłam takie domowe pieczywo, wyszło wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I zjakim zgrabnym przedziałkiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dawno takich nie jadłyśmy ale jakoś specjalnie nas do nich nie ciągnie :) Jeśli już to wolimy takie z mnóstwem ziaren :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale cudne bułeczki, ulubione mojej córci, upiękę dla niej, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bułeczki... ummm, mniam. Jedną, no może dwie ... porywam na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne buły kształtne i rumiane. Ja swoje robię tylko na wodzie, nie wiem ale ty chyba kwestia przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne Ci wyszły, kształtne, rumiane. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam wczoraj według tego przepisu,pięknie wyrosły. Puszyste i pyszne,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...