sobota, 28 marca 2015

Babka majonezowa



Smaczna babka z nutą cytrynową znakomicie sprawdzi się na Wielkanocnym stole

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki majonezu 
  • aromat waniliowy lub cytrynowy 
  • bułka tarta + masło do nasmarowania formy 
dodatkowo:
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • kolorowa posypka 



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia, majonez i aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą oraz przelewamy ciasto. Babkę pieczemy w 180 st. około 45 minut (do suchego patyczka). 

 

Ostygniętą babkę polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) oraz posypujemy kolorową posypką. Babkę odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wszyscy robią babkę majonezową. No muszę i ja zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio upiekłam po raz pierwszy babę, właśnie majonezową, jest wspaniała w smaku, ślicznie wygląda Twoja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z nas ma słabość do tej babki, druga natomiast nie może o niej myśleć :P
    Jak widać albo się ją kocha albo nienawidzi xD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...