niedziela, 22 marca 2015

Ciasto Milky way



Pyszne ciasto jak popularny batonik Milky way z puszystym kakaowym biszkoptem, mlecznym kremem i czekoladową polewą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa:
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag margaryny lub masła 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 szklanki mleka w proszku 
polewa:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
  • starta gorzka czekolada 



Przygotowanie:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż kryształki cukru będą niewyczuwalne. Nadal mieszając mikserem wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 st. Wystygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

  

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Margarynę dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian małymi porcjami po łyżce mleka i mleka w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Na pierwszy blat wykładamy masę, a następnie przykrywamy drugim blatem. Gotowe ciasto smarujemy przygotowaną polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i posypujemy startą czekoladą. 

   

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce.

Smacznego!



27 komentarzy:

  1. Jeju musi smakowac super <3 Wypróbuje napewno !

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę jakie fajne ciacho. Oj zjadłabym dzisiaj duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho idealne na święta i do filiżanki kawy...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciacha to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tego batonika, ciasto na pewno jest równie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie smakowite ciasto! Porywam kawałek i przepis też :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciasto, tez kiedyś takie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię :) Jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ciacho jest pyszne i u nas znika baaaaaaaaardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten krem wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. za małolata uwielbiałam takie desery, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Także robię Milky Way'a i wszystkim smakuje. Twój wypiek wygląda wspaniale (:

    OdpowiedzUsuń
  13. W moim domu to ciasto to już wręcz tradycja, pojawia się na naszym stole dość często;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jest lepsze, w batonikach jest chemia

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne znane smaki ;) zjadłabym kawałek....

    OdpowiedzUsuń
  16. Batony uwielbiam, więc ciastko porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie😃 muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można czymś zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czym można zastąpić, kiedyś słyszałam o śmietance do kawy w proszku, ale z nią nie próbowałam robić masy :)

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Proszę czytać uważnie :)wymiary formy zawsze podaję nad składnikami :) 24x28 cm

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...