środa, 4 marca 2015

Kantyczka



Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto o ciekawym wzorze w przekroju

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 380 g margaryny (1 1/2 kostki) 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 8 jajek 
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 250 g biszkoptów 
  • 300 ml dżemu morelowego 
  • margaryna + bułka tarta do nasmarowania blachy 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką mieszamy z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. I część - białą wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i bułka tarta. Układamy warstwę biszkoptów.

  

Smarujemy dżemem. II część mieszamy z makiem, wylewamy na wierzch ciasta. Znowu układamy biszkopty i smarujemy dżemem. III część mieszamy z kakao i wylewamy na górę ciasta. 

   

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45-50 minut. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!



26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasto. Nie jadłam jeszcze takiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ciekawe :) i z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, tylko dlaczego margaryna a nie masło ??? Nie trujmy sie, proszę , i smak o niebo lepszy :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo ciekawie! Jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i pewno takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! :) Smakować musi jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ladnie sie prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie wygląda i zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe ciasto, nie jadlam jeszcze, a i nazwa ciekawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jak najbardziej jest mi znany, tylko ja dodaje dżem śliwkowy, zamiast morelowego :) Polecam ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo intrygujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście wygląda ciekawie :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy wzór i ciekawa nazwa, nie próbowałam nigdy tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasto :) wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nazwa ciasta bardzo ciekawa, ale ciasto rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dopracowane ciacho, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo skomplikowanie i smakowicie :) Przepis mi się bardzo podoba, tylko margarynę zamieniłabym na masło :P

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie wymiary blachy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24 x 28 cm :) wymiary podane są na górze strony :)

      Usuń
    2. faktycznie jest opis :) przepraszam nie doczytałam :)

      Usuń
  20. Super ciasto robiłam ale z owocami albo z dynią...ale spróbuję z dżemem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...