wtorek, 3 marca 2015

Pieczarki faszerowane



Pieczarki faszerowane to smaczny pomysł na szybką i łatwą przystawkę. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach i jako dodatek do obiadu

Składniki:

  • 4 dorodne pieczarki 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 4 łyżki startego żółtego sera 
  • 8 plasterków kiełbasy wędzonej 
  • sól, pieprz 
  • olej 


Przygotowanie:

Pieczarki płuczemy, obieramy kapelusze ze skórki i odłamujemy nóżki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebule, ogonki pieczarek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Potem całość przekładamy do miseczki, dodajemy bułkę tartą i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek. Wierzch posypujemy startym serem.

  

Pieczarki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 st. zapiekamy ok. 25 min. (pieczarki powinny się trochę skurczyć). Podajemy je na ciepło lub zimno. Sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do obiadu.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Ja zazwyczaj nadziewam mięsem mielonym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przystawka idealna - wgląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałyśmy zrobić podobne. Nie wiemy dlaczego jeszcze się za nie nie wzięłyśmy, bo wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę dorodne pieczarki, wyglądają apetycznie, ja zazwyczaj nadziewam farszem (poszatkowane nóżki pieczarek, jajko, natka pietruszki , cebula). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mam zamiar niedługo takie zrobić, jako szybką przystawkę, skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. konkrety ten farsz :) na pewno są bardzo sycące...

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! Wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...