piątek, 20 marca 2015

Placki ziemniaczano-marchewkowe



Placki z nutą słodkiej marchewki to szybkie i proste danie oraz znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych

Ilość: około 20 sztuk

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków 
  • 1 duża marchew 
  • 2 małe cebule 
  • 1 jajko 
  • 5-6 łyżek mąki 
  • sól 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję jak na tradycyjne placki ziemniaczane, jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, ale nie za dużo by placki nie były twarde). Nakładamy placki łyżką na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. 

  

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki podajemy z sosem, śmietaną lub innymi dodatkami.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Super są te placki. Już takie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, nie próbowałam takich urozmaiceń, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne placuszki :) bardzo chętnie bym zjadła....

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam dodatek marchewki i daję ją gdzie mogę ale do placków jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane już nie raz obserwowałyśmy na blogach w ostatnim czasie. Dlatego jutro postanowiłyśmy w końcu je przygotować ale oczywiście w wersji na słodko aczkolwiek z marcheweczką też muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne placuszki! Super wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...