czwartek, 5 marca 2015

Ślimaczki ze szpinakiem



Smaczne i proste do zrobienia ślimaczki nadziane szpinakiem i serem białym, w sam raz jako przekąska w ciągu dnia

Ilość: około 20 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 250 g sera białego chudego 
  • 450 g szpinaku mrożonego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 




Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do odparowania wody. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ostygniętym szpinakiem i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy na całej powierzchni szpinakowym farszem i zawijamy. Delikatnie kroimy około 8 mm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. i pieczemy około 20 minut do zarumienienia. 

Smacznego!





21 komentarzy:

  1. Ale smakowite. Też robię czasem takie ślimaczki z różnymi nadzieniami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy mozna upiec w calosci i potem pokroic

      Usuń
    2. ja nie piekłam w całosci, obawiam się, że może takie nie wyjśc :)

      Usuń
  2. Niezastąpiona imprezowa przekąska. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste a robi wrażenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste, a jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha :) Uwielbiam rozpuszczony, ciepły ser mmm.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna przekąska :) szpinaczek dla zdrowia i ciacho dla wewnętrznego łasucha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ,muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za pomysł, zrobię w weekend ślimaczki, ha, ha. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szpinak więc taka przekąska jak najbardziej. Bardzo ładnie przyozdobi tez stół dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ze szpinakiem to juz siedzę czekam na swoją porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W najbliższym czasie muszę upiec te smaczności.
    Dzięki za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomity pomysł na przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wyglądają :) Lubię ciasto francuskie właśnie za to, że tak łatwo można z niego przygotować fantastyczne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podobają te ślimaczki. Nabrałam ochoty na nie, bo z moim ulubionym szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajna przekąska :) idealna na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...