niedziela, 29 marca 2015

Wielkanocne chlebki do koszyczka



Wielkanocne chlebki znakomicie udekorują świąteczny koszyk

Ilość: 6 sztuk

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki 
  • 10 g drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/3 szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki letniego mleka 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • kolorowy pieprz ziarnisty 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę, mleko, olej, sól i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ciasto ma być elastyczne, lekko lepkie i miękkie). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, składamy w kopertę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. 

   

Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części i formujemy chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Na wyrośniętych chlebkach nacinamy tępą stroną noża krzyżyki (prawie do samego spodu) i w rowki wciskamy ziarenka pieprzu.

  

Tak przygotowane chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Bardzo fajne Gabrysiu :-) ślicznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł z tym kolorowym pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają a przepis wydaje się na prawdę prosty :) A czy ciasto wyrobić można mikserem z hakami czy trzeba ręką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wyrabiałam ręcznie, a mikserem nie próbowałam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. w sam raz do koszyczka! piękna dekoracja z pieprzu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać że bardzo pyszne. Też pieke takie chlebki

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne chlebki:)
    w tym roku chyba też sie skusze na takie domowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem po śniadaniu, ale powiem szczerze patrząc na nie zgłodniałam, wyglądają bardzo smacznie !Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wyglądają :) zawsze dawałam chlebek a przecież o wiele ładniej takie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł z ułożeniem przypraw :D

    OdpowiedzUsuń
  10. PIĘKNE !!! MAM PYTANIE : JAK DŁUGO ZACHOWUJĄ ŚWIEŻOŚĆ ? EWENTUALNIE JAK JE PRZECHOWYWAĆ ? TZN. CZY MOŻNA UPIEC JE JUŻ DZISIAJ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja upiekłam i schowałam te co do koszyczka to do zamrażarki, a resztę zjadłam :) były tak dobre, że nie leżały długo :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. DZIĘKUJĘ ... JUŻ SIĘ BIORĘ DO ROBOTY :) ZDROWYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy wystarczy zwykła mąka czy ma być razowa żytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam ze zwykłej mąki pszennej :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...