Chałka

Zaplecione w warkocz puszyste i maślane ciasto drożdżowe obsypane słodką kruszonką

Składniki:
  • 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła 
  • 5 łyżek wody 
  • 4 łyżki cukru 
kruszonka:
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka masła 
dodatkowo:
  • żółtko 
  • 3 łyżki mleka 
  • masło lub margaryna do nasmarowania blachy 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy. Rozmieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy masło oraz jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami cukru. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wodę, ostygnięte masło i jajko. Zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część zagniatamy i tworzymy wałki równej długości. Wałki łączymy z jednego końca. Naprzemiennie zewnętrzny wałek przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami.



Końce podwijamy pod spód. Blachę smarujemy masłem i przekładamy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wyrośniętą chałkę. Z mąki, cukru pudru i masła robimy kruszonkę. Posypujemy chałkę przygotowaną kruszonką


Następnie pieczemy w temp. 180 st. przez około 30 minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Jak ja dawno ie jadłam takiego ciasta, a twoje wygląda cudownie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam taka chałeczka z masełkiem i miodkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada wspaniale musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chałkowy warkocz- no, no- widzę, ze weekend majowy zapowiada się smacznie. Bardzo lubię chałkę. Taka domowa jest najlepsza na świecie. Dawno nie jadłam. Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu majowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam....pycha, wygląda super) a ja właśnie robię te ciasteczka fitnes z płatków owsianych))))
    Mam nadzieje ,że też będą super)
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... wygląda jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna chałka na śniadanie. Do tego masełko i już pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie Ci się upiekła! to mój ulubiony wypiek drożdżowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Pozawijana prześlicznie :)
    Jeszcze nie miałyśmy okazji jeść tradycyjnej chałki ale cista drożdżowe bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie piekłam sama chałki, porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna! Kradnę w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mega przepis.Robie chalke przynajmniej raz w miesiącu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wygląda, aż ślinka cieknie. Chyba zaraz sobie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń