wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto cycki teściowej



Pyszny, słodki przekładaniec z ciasta kakaowego, makowo-kokosowego i masy serowej. Udekorowany biszkoptami z rodzynkami i cytrynową galaretką, wygląda bardzo smakowicie i efektownie

Wymiary formy: 28x40cm

Składniki:

biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 łyżek mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
ciasto makowo -kokosowe:
  • 6 białek 
  • 15 dag maku suchego 
  • 15 dag wiórek kokosowych 
  • 15 dag cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • szczypta soli 
masa serowa:
  • 6 żółtek 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 1 l mleka 
  • 250g masła 
  • bakalie np. kolorowy ananas 
dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (24 szt.) 
  • garść rodzynek 



Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st. Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 równe części (można nasączyć je alkoholem). 

 

Następnie robimy coasto makowo-kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry i dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy także mak i wiórka kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 30 min w temp. 160 st. Po upieczeniu ciasto studzimy. 

 

Mleko z cukrem wanilinowym zagotowujemy. W międzyczasie dokładnie mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy je na gotujące się mleko. Ciągle mieszamy, aż zacznie obwarzać się serek. Następnie odstawiamy na 30 minut do wystudzenia. Po tym czasie wylewamy ostrożnie serek na sito. Potem masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser i na koniec bakalie. Ciasto składamy następująco: 1 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + ciasto makowo-kokosowe + 1/3 masy serowej + 2 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + okrągłe biszkopty (na każdym robimy małą dziurkę i układamy rodzynkę) + tężejąca galaretka (galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu).

   

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Gabrycha....mak, wiórki....litości ile można pastwić nade mną? :( Swietne ciacho,pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio dość popularny wypiek na blogach :D Genialne warstwy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, miałam okazję kiedyś go próbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo pracy ale wart tego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe dlaczego te cycki należą do teściowej hahahaha
    Ciasto wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam je. Pierwszy raz jadłam u mojej cioci, a piecze obłędnie. Więc się do niego przekonałam raz na zawsze. Moja mama je robi z galaretką poziomkową- też fajny smak. No i wygląd- dość sugestywny, zwłaszcza, gdy się zna nazwę ;) Pozdrowieńka cieplutkie. Megly.

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha.......jadłam ale nie piekłam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście wygląda mega efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne ciasto . Znam i jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...