środa, 22 kwietnia 2015

Kopytka z mąki żytniej



Kopytka z mąki żytniej to znakomita alternatywa dla tradycyjnych klusek 

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków 
  • 1 1/2 szklanki mąki żytniej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • sól 
  • olej 



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy obie mąki i jajka. Zagniatamy dokładnie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto dzielimy na 4 części, formujemy w wałek i kroimy skośnie kopytka.

  

W dość dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucamy po kilka kopytek na gotującą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka podajemy ciepłe z skwarkami, sosem lub innymi dodatkami.

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Mniam..pycha , też czasami mi sie zdarza robić właśnie z żytniej mąki )
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wersja kopytek. Wyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie będą jutra, ale raczej tradycyjne. Twoje Gabrysiu są bardzo interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka, leniwe- dla mnie nie ma nic lepszego. Uwielbiam niesamowicie. A na mące żytniej nie miałam okazji skosztować, ale mam przeczucie, że byłyby świetne. Zdjęcia prezentują je doskonale i bardzo apetycznie. Mniam. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie, że lubię! kojarzą mi się z wakacjami u babci ;) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez pamiętam takie kopytka z dzieciństwa, kiedy wakacje spędzalam u babci na Kurpiach

      Usuń
  6. Fajne poduszeczki :) pycha!!
    Co do kwiatków to jak kto lubi i się odważy :)) jak to mówią,, łudzie różne dziwactwa wymyślają,, a ja czasem lubię tych,, dziwactw,, spróbować :) bardziej jednak zdziwiło mnie to, że można jeść kwiatki forsycji ( tę żółte, swiąteczne) one są jak rutinoscorbin :)) mają duuużo rutyny.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I po co ja do Ciebie weszłam, przed obiadem:( Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ładne wyszły :) właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że już nawet nie pamiętam kiedy jadłam kopytka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wieki już nie jadłyśmy kopytek! Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kopytka uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam w takiej wresji ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gabrysiu jakie kształtne i miarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super! ależ smacznie wyglądają, na pewno kiedyś zrobię takie kopytka, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam dziś, ale mąki żytniej i ziemniaczanej musiałam dać duuuuuuuuuużo więcej, pewnie zależy to od gatunku ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ilość dodanej mąki dużo zależy od gatunku ziemniaków :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...