wtorek, 14 kwietnia 2015

Mięta pieprzowa



Mięta to znana już od prastarych czasów roślina przyprawowa jak również lecznicza i olejkodajna. Zamieszczona była w pierwszych księgach o lekach, odkryto ją także w egipskich sarkofagach. O jej niebywałych właściwościach wiedzieli Rzymianie, Grecy i Persowie. 

W Polsce w stanie naturalnym rośnie kilka odmian mięt. Niektóre gatunki wykorzystywane były w ludowej sztuce lekarskiej. Choć zapiski o niej powstały już w starożytności, to miętę pieprzową odkryto dopiero w XVII wieku w Wielkiej Brytanii, krzyżując kilka jej odmian. Szybko została rośliną hodowlaną i rozprzestrzeniła się po Europie. 


Mięta pieprzowa zwana też miętą lekarską, jest byliną wieloletnią. W kraju roślina ta jest często błędnie utożsamiana z miętą dziko rosnącą. Gatunki te mają odmienny smak – mięta pieprzowa oziębiający, a dzika szczypiący. W Polsce zioło jest rośliną uprawną, rosnącą do 90 cm wysokości o mocno zielonych, owalnych i ząbkowanych liściach. Kwiatostany przypominające luźne kłosy rosną na szczytach łodyg. Kwiatki mają barwę fioletową lub liliową.

 

Uprawa:

Mięta jest rośliną prostą w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne i ciepłe. Preferuje ziemię próchniczą, żyzną i lekko wilgotną. Świetnie nadaje się do hodowania w doniczce i ogrodach. Rozmnażana jest poprzez podział i nasiona, których w Polsce niestety nie wytwarza. Nasiona natomiast możemy zakupić w sklepach ogrodniczych i zielarskich. Roślina fantastycznie rozrasta się z korzenia. Liście i ziele zbiera się w czerwcu i sierpniu przed kwitnieniem.

Zastosowanie:


Charakterystyczny aromat i smak sprawia, że mięta jest jedną z najpopularniejszych roślin w Polsce. Niezwykły mentolowy i piekący smak umożliwia różnorodne zastosowanie zioła w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. W kuchni mięte stosuje się jako przyprawę ze względu na przyjemny smak i zapach. Najczęściej łączy się ją z mięsem, rybami, napojami i alkoholami. Świeża mięta znakomicie pasuje do różnego rodzaju deserów owocowych, czekoladowych czy też lodów. Często dodaje się do sosów i dipów, aby potrawa nabrała oryginalnego smaku. Mięte można suszyć, zamrażać i marynować w occie lub oleju.  Roślina działa uspokajająco i łagodzi ból. Napary z mięty pieprzowej lubiane są ze względu na orzeźwiający smak i miły aromat oraz właściwości lecznicze. Wspomaga układ pokarmowy i zmniejsza dolegliwości przewodu pokarmowego. Herbatki z zioła stosowane są w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Ma działanie przeciwskurczowe i przeciwpasożytnicze. W przemyśle olejek miętowy i mentol stanowią dodatek do produkcji np. past do zębów, aromatyzowania papierosów i gum do żucia.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam miętę, mam to szczęście że na dziko rośnie tuż pod moim domem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatki ze świeżej mięty uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...