niedziela, 12 kwietnia 2015

Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej



Upieczone mięso jest idealnym dodatkiem zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Zdecydowanie smakuje lepiej, niż wędlina zakupiona w sklepie

Składniki:

  • około 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • przyprawy: rozmaryn, majeranek, liść laurowy, ziarna jałowca (rozdrobnione), pieprz mielony, papryka słodka lub ostra, sól, 
  • olej 
  • około 0,5 szklanki wody lub bulionu 



Przygotowanie:

W mięsie ostrym nożem nakłuwamy otwory i wkładamy w nie pokrojony czosnek. Resztę składników (oprócz cebuli) mieszamy z musztardą i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. (najlepiej na całą noc). 


Następnego dnia mięso umieszczamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, obkładamy je krążkami cebuli, podlewamy wodą i pieczemy w zamkniętym naczyniu w piekarniku, w temp. 200 st. około 1,5 - 2 godz. (15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy, aby się zarumieniło). Powstały sos, jeżeli jest potrzeba można zagęścić mąką lub śmietaną. Sos musztardowy będzie doskonały do polania mięsa.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pieczenie. Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  3. Okazale wygląda ta pieczeń :) Otoczka wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dodawać musztardę do takich wypieków :-) z pewnością smakuje obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsa lubią towarzystwo musztardy, świetny tandem.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie ze dodałaś musztardę, pieczeń wygląda mniammmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...