czwartek, 16 kwietnia 2015

Oregano



Oregano zwane także lebiodką pospolitą to bardzo znane i cenione zioło o znakomitych właściwościach leczniczych i walorach smakowych. Jest wieloletnią rośliną pochodzącą z Europy i ze Środkowego Wschodu. W sprzyjających warunkach osiąga do 1 m wysokości.




Oregano hodowane jest też jako roślina ozdobna ze względu na ładne kwiaty i małe wymagania. Wykorzystywane jest w aranżacji skalniaków i rabat w ogrodzie.



Już naszym przodkom oregano było doskonale znane. Babilończycy i Egipcjanie stosowali wyciąg z tej rośliny w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Hipokrates uważał ziele niemal za antidotum na wszelkie schorzenia i choroby. W średniowieczu wierzono, że zioło strzeże przed czarami. Sądzono, iż oregano zapewnia miłość ukochanego oraz ma wielką moc zdrowotną.


Oregano ma wiele rozgałęzionych łodyg i liście okryte meszkiem. Kwitnie od lipca do końca września na kolor fioletowo-różowy.



Uprawa oregano:



Z uprawą oregano nie ma problemu, ponieważ nie jest rośliną wymagającą. Lubi słoneczne
i zaciszne miejsce oraz przepuszczalne podłoże. Zioło hoduje się także na balkonie czy
w domu, wystarczy zapewnić mu jasne miejsce i pamiętać, aby nie przesadzić z podlewaniem. Oregano możemy rozpleniać poprzez podzielenie starszych roślin lub wysiew nasion.
W czasie kwitnienia roślina jest najlepsza do zbioru. Ścięte ziele należy suszyć w pęczkach
w ciepłym i suchym miejscu. Suszone oregano ma wyraźniejszy zapach niż świeże. Nasiona rośliny można kupić w sklepie zielarskim, supermarkecie, a nawet na targu. W moim przypadku był to targ. Należy je przycinać kilka centymetrów nad ziemią dla uzyskania krzewiastego kształtu.



Zastosowanie oregano:



W kuchni jako przyprawa stosuje się suszone bądź świeże oregano. Ma ostry, gorzkawy smak i korzenny zapach. Używa się najczęściej do dań z pomidorów, pizzy, sosów, zup, duszonego mięsa, sałatek i makaronów. Ziele stosowane jest w niektórych alkoholach: wódkach, winach wermut, likierach. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.


Lebiodka pospolita ma wiele właściwości leczniczych. Olejek eteryczny działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, a garbniki zapobiegają biegunce. Zioło wykorzystuje się do kąpieli wzmacniających, utrzymania higieny jamy ustnej oraz przy trudno gojących się ranach. Lebiodka pobudza apetyt, działa wykrztuśnie, a napar wspomaga pracę jelit, stosowany jest przy atonii jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz niedoczynności wątroby.


2 komentarze:

  1. Obok bazylii to moje ukochane zioło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięta, tymianek, bazylia i oregano właśnie. Moje najczęściej używane przyprawy z domowego ogródka. Jeśli są z własnej uprawy można być pewnym naturalności i tego, że nie są opryskiwane żadną chemią. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...