środa, 29 kwietnia 2015

Pierogi ruskie



Dobrze znane każdemu tradycyjne pierogi z ziemniaczno-serowym farszem, które wyśmienicie smakuja polane masłem, skwarkami lub śmietaną

Ilość: około 50 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 1/2 kg sera białego 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz 
ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko 
dodatkowo:
  • woda 
  • olej 
  • sól 



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę. Następnie zagniatamy ciasto. 

  

Na oprószonej stolnicy maką rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką. 

  

W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Pierogi podajemy ciepłe z podsmażoną cebulką, śmietaną lub innymi dodatkami.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Gabrysia aleś nalepiła pierogów :) Slicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi lubię pod każdą postacią, ale z wytrawnych ruskie są najlepsze na świecie. Od małego dziecka je lubiłam i tak mi zostało. Mniam :) Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu podrzuć kilka :-) ja pierogi ruskie wprost uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłam na pieroga ;) ale pewnie już nie ma.... uwielbiam takie pierogi! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! U babci były pyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę jeść codziennie, a moje dzieci za nimi przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak pierogi, a twoje wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
    Ruskie są pyszne szczególnie podane z tłuszczykiem i cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kto nie lubi pierogów? Kochamy wszystkie ich odmiany :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...