niedziela, 12 kwietnia 2015

Słone paluszki z kminkiem



Drożdżowe paluszki obsypane solą i kminkiem to znakomity dodatek do barszczu, można je chrupać same lub z ulubionym dipem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 100 g margaryny 
  • 20 g drożdży 
  • 1 jajko 
  • około 1 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru 
  • sól 
  • kminek 



Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, drożdże, cukier i żółtko siekamy. Wyrabiamy ciasto dolewając tyle mleka, aby uzyskać gęstość ciasta pierogowego. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

  

Gdy podrośnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, smarujemy białkiem, posypujemy solą i kminkiem. Następnie nożem lub radełkiem wycinamy paluszki. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Jejusiu! Zawsze kupowałam takie gotowe. Bardzo je lubię. Są idealne do dipów, sosów. No i wyglądają super.
    A ciasto wyrosło wspaniałe. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czasami sobie pochrupać paluszki :) super pomysł. Też spróbuje takie zrobić :-) super wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :O One na serio są aż tak łatwe do zrobienia?! A można z mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pełnoziarnistej nie robiłam :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Fajna przekąska do pochrupania

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! I w zasadzie tom jaki będzie smak, zależy jedynie od naszej wyobraźni, super, podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe przekąski, tą będę musiała wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochrupałabym :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne. W sam raz do pochrupania zamiast ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i wieczorem do dobrego filmu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie i chrrrrrruuuuuuuuuuuuuuupiaco.! Dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie paluszki :) Są pyszne nie można skończyć je jeść, wciągają.

    OdpowiedzUsuń
  12. O proszę jakie fajne domowe chrupacze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś na pewno wykonamy podobne bo bardzo smakowały nam takie kupne więc domowe będą jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...