czwartek, 9 kwietnia 2015

Tort cycki murzynki



Rewelacyjne ciasto przełożone masą jabłkową i budyniową wyglądem przypominające smakowite cycki

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 1/3 szklanki mąki 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa jabłkowa:
  • 1 1/2 kg jabłek 
  • cynamon 
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 100 g masła 
polewa czekoladowa:
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • biszkopty 
  • rodzynki 



Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę oraz delikatnie mieszamy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 st. przez około 45 minut. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

  

W między czasie 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną i cukry waniliowe, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnięcia budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło oraz po łyżce dodajemy budyń. Ucieramy na jednolita masę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy i dodajemy cynamon według uznania. Gorące jabłka wykładamy na jeden blat ciasta. Przykrywamy drugim i smarujemy przygotowaną masą budyniową. Następnie układamy biszkopty, smarujemy je polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, kakao i cukier) oraz układamy po jednym rodzynku na każdym biszkopcie. 

 

Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Muszę zrobić to ciasto, tak fajnie i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam kiedyś okazję spróbować ten torcik.Rewelacja! Fajnie, że o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu ale cudne ciasto :-) zapisuje sobie przepis do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka klasyka, aż wstyd że jeszcze nie robiłam! Muszę nadrobić zaległości, bo ciasto wygląda świetnie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały ten tort. Pamiętam, że moja ciocia go robiła. Ale nie znałam przepisu, a teraz już mam- i to- jak widać na zdjęciach sprawdzony. Tort wyszedł pierwszorzędnie i wiadomo jakie nasuwa skojarzenia ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ten tort. Kiedyś taki zrobiłam, bo intrygowała mnie nazwa. Nie było internetu. Nie było blogów. Dostawało się przepis napisany na kartce i trzeba było rozwinąć wyobraźnię, że stworzyć jakiś wypiek. Tak było u mnie z tym tortem. Był i ładny i smaczny.
    Zjadłabym kawałek Twojego, żeby sobie ten smak przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są jabłka-już uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciasto w trochę innej wersji, ale Twoje też bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubione ciacho podchmielonych wujków na każdej rodzinnej imprezie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. rodzynki zastąpię sobie czymś innym

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...