Tort cytrynowy

Orzeźwiający i mocno cytrynowy tort idealny na specjalne okazje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


krem cytrynowy:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny) 
  • starta skórka z 3 cytryn 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka 
  • 1 1/4 szklanki cukru 
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej 
poncz:
  • sok z jednej cytryny 
  • przegotowana woda 
dodatkowo:
  • plasterki cytryny przekrojone na pół 
  • biała czekolada 



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, gdy masa jest prawie biała dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników do jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 190 st. około 40 – 45 minut.

  


Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Następnie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Następnie wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Zimny budyń ucieramy miksujemy z dodawanym stopniowo sokiem z cytryny. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy budyń.

 

Blaty biszkoptu nasączamy ponczem z soku z cytryny i wody. Następnie wykładamy na pierwszy blat połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy plasterkami cytryny i posiekaną białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Mmm, już czuję ten smak. Uwielbiam cytrynowe, orzeźwiające smaki. Zwłaszcza, że idzie wiosna i ochota na ciężkie słodycze zdecydowanie spada. Mogę kawałeczek? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie cytrynowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane smaki :-) z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pyszności. Idealny dla mojego chłopaka, uwielbia wszystko co cytrynowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kilkakrotnie- pyszne, nie mulące, orzeźwiające! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ciasto cytrynowe na Wielkanoc,nieco inne ale też pyszne . Bardzo orzeźwiajace. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Torty cytrynowe są świetne, lekko słodkie, lekko kwaśne, a dodatkowo jeszcze takie orzeźwiające. Twój wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być mega orzeźwiający! Ten cytrynowy smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogę się domyślać, że z dodatkiem cytryn jest orzeźwiające i ma fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Akurat nas cytryna nie przekonuje jakoś specjalnie w wypiekach ale te ciacho wyglądem już nas zachęca :P

    OdpowiedzUsuń