piątek, 8 maja 2015

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim



Aromatyczny, puszysty i szybki w przygotowaniu chleb z czosnkiem niedźwiedzim idealny na wiosenne śniadanie

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:

  • 15 liści czosnku niedźwiedziego 
  • 3 1/3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 1/3 szklanki letniej wody 
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki masła 



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, przestygnięte masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Zagniatamy ciasto (klei się do rąk). Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 

  

Piekarnik nagrzewamy do 200 st., wstawiamy chleb i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Chleb jak marzenie!!! Taki wyrośnięty i puszysty, musi być pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci po prostu świetnie. Pieknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super chleb i ten dodatek szczypiorku. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny! czuję jego zapach aż u mnie:)
    muszę poszukać czosnku niedźwiedziego, tyle pyszności z nim można zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci Gabrysia wyrósł, bardzo ładny. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaaaaki urodziwy ten chlebek :) no nie ma rady trza na poszukiwania czosnku ruszyć....

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę imponująco. Dla mnie to prawdziwa nowość. Ale uwielbiam domowy chleb. Moja mama często robi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ zaskoczenie :) Pozytywne oczywiście :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda , a zapach dolatuje przez monitor

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak domowy chleb, jeszcze z moim ukochanym niedźwiedzim czosnkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam nadzieję, że jeszcze zdążę go upiec, bo wygląda fenomenalnie, a czosnek niedźwiedzi bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. czosnkowy chlebek - ale musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłyśmy nic z czosnkiem niedźwiedzim. Chlebek wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny ,właśnie myślę ,żeby taki upiec ,ale 36 stopni trochę mnie przeraża...plus ciepło z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  15. musi być pyszny - na pewno strasznie by mi smakował

    OdpowiedzUsuń
  16. Gabrysiu, gdzie kupujesz świeży czosnek niedźwiedzi? Znam tylko suszony i taki stosuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czosnek mam posadzony w ogródku :) Pozrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...