Domowy smalec ze skwarkami

Banalnie prosty przepis na domowy smalec ze skwarkami, cebulą, czosnkiem i majerankiem. Doskonały do świeżego pieczywa i kiszonego ogórka

Składniki:
  • 500 g surowej słoniny bez skóry 
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • majeranek 
  • sól 



Przygotowanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ją do rondla. Mieszamy co jakiś czas i wytapiamy ją na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po tym czasie, gdy słonina się już stopi (skwarki muszą być jasne) dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Na koniec smalec doprawiamy majerankiem i solą (nie wymaga dużej ilości soli). Gdy skwarki się lekko zarumienią zdejmujemy rondel z ognia. Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.



Smalec przechowujemy w lodówce.Doskonały jest do świeżego pieczywa i kiszonego ogórka. Podany od czasu do czasu, na pewno nikomu nie zaszkodzi. Do smalcu można dodawać również inne dodatki: pokrojoną wędlinę np. kiełbasę jałowcową, boczek wędzony, a nawet winne jabłko.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowy smalczyk, do razowego chlebka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak domowy smalec i kiszony ogórek. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyszedł, najlepszy do piwka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię czasami zjeść kromkę z ogórkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czy jest coś lepszego na świecie niż taka pajda chleba ze smalcem? Wiejskie, domowe jedzenie, a smak niepowtarzalny i nieporównywalny do niczego. Ale mi smaka narobiłaś. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie przepadam za smalcem, ale raz do roku nachodzi mnie ochota na pajdę chleba ze skwarkami i ogórkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś smalec robiło się z biedy, a teraz to rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do smalcu daję jeszcze jabłko, mój mąż uwielbia takie smarowidełka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię taki od czasu do czasu taki smalczyk, ale ostatnio zapomniałam o tej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do tego ogórek kiszony i jestem w niebie :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś jadłyśmy smalec ale nasza mama zawsze robiła z pomidorkami i szczypiorkiem :)
    Domowy smalec super ale takiego ze sklepu już chyba byśmy nie tknęły :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowy smalczyk....palce lizac...

    OdpowiedzUsuń