niedziela, 24 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką



Pachnące i rumiane mini drożdżówki z rabarbarem obsypane ziarenkami

Ilość: około 36 sztuk

Składniki:

  • około 3 1/2 szklanki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 7 łyżek cukru 
  • szklanka letniego mleka 
  • 50 g masła 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • cukier waniliowy 
nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru 
kruszonka z ziaren:
  • 25 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżeczki płatków owsianych 
  • 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego 
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika 
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • 2 łyżeczki wiórek 
dodatkowo:
  • białka jajka do smarowania 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn przysypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).


Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i mieszamy z cukrem. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, sezam i wiórka kokosowe oraz mieszamy. 


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy rabarbar i wciskamy go.Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem jajka oraz obsypujemy kruszonką. 


Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!



14 komentarzy:

  1. wersja mini jest chyba jeszcze bardziej apetyczna! no i ta zdrowa kruszonka - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) a kruszonka super! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe Gabrysiu. Poproszę jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysiu piękne, urodziwe rabarbarówki. Bo jak je inaczej nazwać? :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne drożdżówki! Jakie równe- okrągłe. Fajny pomysł z tymi ziarnami. No bo wiadomo- rabarbarówki mają niezastąpiony smak :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne na pewno pachnące drożdżóweczki :) Mniam ...
    A ta kruszonka musi być dobra, taka nietradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bułeczki już czuje ich zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe bułki. Jedną bym chętnie porwała na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe bułki. Jedną bym chętnie porwała na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne! Trochę jak pączki z nadzieniem na zewnątrz xD Fajny pomysł z posypką z ziaren :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...