wtorek, 19 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem



Idealne połączenie kruchego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
warstwa budyniowa:
  • 2 budynie o smaku waniliowym 
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • 2 łyżki kaszy manny 



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy większą część do lodówki na około godzinę i mniejszą cześć ciasta do zamrażarki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.


Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i mieszamy z kaszą manną. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na podpieczony spód. 


Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Gorący budyń wykładamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce o drobnych oczkach oraz posypujemy ciasto. 


Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. widziałam gdzieś podobny przepis na jabłuszkowiec. Jednak teraz sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać. Lubie ciasta z dodatkiem budyniu. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, owoców i budyniu! Robię tak z jabłkami a i z rabarbarem na pewno jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam kiedyś podobny przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, ale jakoś nigdy nie upiekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam tego typu ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wyszło Ci to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!! Ja dzis bede szalała z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  7. oooooo to już ten czas rabarbarowy?? muszę się wziąć za robotę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przerabiam rabarbar. Ale ciasta najbardziej smakują. Twoje tak pysznie wygląda, że chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że szaleństwo rabarbarowe trwa:). Musze też coś z niego przyrządzić póki jest sezon.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nabrałam apetytu, w weekend serwuję rodzince rabarbarowiec! Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Każde ciasto z rabarbarem przygarniemy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...