piątek, 1 maja 2015

Pieczony pstrąg z ziemniakami



Aromatyczny i soczysty pstrąg z pieczonymi ziemniakami to idealna propozycja na obiadowe danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 wypatroszony pstrąg 
  • 5 plasterków cytryny 
  • pęczek natki pietruszki 
  • liście trawy cytrynowej 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • sok z cytryny 
  • 4 ząbki czosnku 
  • kilka ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • suszony tymianek 
  • kilka łyżek oleju 
  • 1 suszona papryczka chili 
  • sól i pieprz cytrynowy 



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. W misce mieszamy olej, tymianek, posiekaną papryczkę chili bez ziarenek, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz cytrynowy, cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temp. 200 st. Ziemniaki mieszamy od czasu do czasu. W międzyczasie pstrąga myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i z zewnątrz solą i pieprzem świeżo mielonym. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka pstrąga wkładamy dwa plasterki cytryny, połowę pęczka natki pietruszki, trawę cytrynową i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie pstrąga kładziemy na ziemniaki, przykrywamy go trzema plasterkami cytryny.

  

Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 30 minut. Gotowego, upieczonego pstrąga posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Gabrysiu nie wątpię, że Twoja rybka jest pyszna, ale mnie zawsze przerażała ta głowa z okiem :) Kiedyś na imprezie wszyscy goście mieli ze mnie ubaw....nie chciałam jeść ryby bo na mnie patrzyła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też znam takie osoby co im przeszkadza wzrok jedzonej ryby hehehe :):)

      Usuń
  2. Też nie przepadam za rybą z oczami, ale filet pieczony z ziemniakami już do mnie jak najbardziej przemawia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu rybki pojawiają się bardzo często. Uwielbiam pieczonego pstrąga. Super pomysł na obiadek. Zdrowo i smacznie. Nigdy nie robiłam ryby pieczonej z ziemniaczkami również pieczonymi w jednym naczyniu. Mnie oczy rybie przeszkadzają, ale zwykle i tak nie daję rady całej rybce więc wybieram na talerz część bez głowy. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdowa smaczna pieczona rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybka pysznie wygląda. Ale też bym obcięła głowę. Pozdrawiam Gabrysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubimy pstrąga pieczonego w podobny sposób :) We Wigilię jemy tylko tak przyrządzoną rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pyszny pomysł na obiad, uwielbiam pstrąga! a Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...