czwartek, 21 maja 2015

Racuchy z rabarbarem



Puszyste, lekko kwaskowate placuszki z dodatkiem rabarbaru i cynamonu

Ilość: porcja dla 3-4 osób

Składniki:

  • około 20-30 dag obranego rabarbaru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 500g kefiru lub jogurtu, kwaśnego mleka 
  • 2 łyżki cukru lub cukier puder do posypania 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć ten składnik) 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, sól i cynamon. Następnie dodajemy kefir, jajka i wszystko dokładnie mieszamy (można zmiksować), aby nie było grudek. Do powstałego ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. 


Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Jeżeli do ciasta nie dodalismy cukru to racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!



25 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym takie pyszne placuszki na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja ! Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię smak kwaskowatego rabarbaru w placuszkach, a do tego cynamon - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne! Rabarbar górą ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chciałabym wypróbować racuchy tylko się zastanawiam czy kefir mogłabym zastąpić maślanką naturalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej można zastapić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. W tym roku jeszcze nie robiłam, ale w ubiegłym tak. Są naprawdę pyszne :_)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takiego rodzaju racuchy, placki. Z rabarbarem to super pomysł. Idealne na śniadanko posypane cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Miła odmiana dla klasycznych racuchów z jabłuszkami. Rabarbaru teraz pod dostatkiem- nic tylko korzystać. A racuszki wyszły bardzo apetycznie :) Nic tylko zabierać się do rozkoszowania się ich smakiem :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny pomysł! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić placuszki z rabarbarem. W weekend poeksperymentuje i przerobie moje jabłkowe placuszki na rabarbarowe. Bardzo podoba mi się Twój przepis. A ja zapraszam Cie wraz z Twoimi placuszkami na moje Linkowe Party, które będzie trwało jeszcze przez cały weekend:).

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, świetny przepis. Zjadłabym teraz, zaraz polane np. syropem klonowym. Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że by mi to bardzo smakowało, uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I znowu migają mi przed oczami placki z rabarbarem! Chyba po prostu muszę je zrobić w końcu :D Wyglądają super *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne i niezwykle puszyste. Pozazdrościć! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o proszę, u mnie w domku zawsze racuchy były z jabłkiem, ale z rabarbarem brzmią jeszcze lepiej! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rabarbarowe racuszki? Poproszę o porcję na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O! Świetny pomysł :) Takie racuszki muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Racuchy z rabarbarem? Tego jeszcze nie widziałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rabarbar :) Na to bym nie wpadła, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...