poniedziałek, 18 maja 2015

Zupa szczawiowa



Smaczna, kwaskowata, wiosenna zupa ze szczawiem podawana z jajkiem

Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu 
  • 50 g masła 
  • 180 g śmietany 12% 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • sól i pieprz 
  • około 1 l wody 
  • jajka ugotowane na twardo 




Przygotowanie:
Szczaw płuczemy i kroimy. Podsmażamy z połową masła. 


Następnie szczaw zalewamy wodą i gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do szczawiu i dodajemy resztę masła. Gotujemy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Zupę szczawiową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Nie podsmażam, wrzucam wprost do wywaru i uwielbiam dużo jajka. Moja ukochana zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię co prawda od jakiegoś czasu :-) jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz w życiu jadłyśmy i nawet nam smakowała :) Nawet nie wiemy gdzie dostaniemy u nas szczaw :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie jadłam. Kiedyś jej nie lubiłam- ale byłam jeszcze sporo młodsza i różnie to było u mnie z wybrzydzaniem. Ciekawe czy teraz by mi zasmakowała. Wygląda apetycznie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach zupka jak w domu u mamy <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szczawiową z jajkiem, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię to!:) ja również nie podsmażam szczawiu, od razu wrzucam do wywaru. Czasem babcia dodawała jeszcze ziemniaki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wstyd, ale nigdy nie jadłam takiej zupy. Twoja wygląda bardzo smacznie, więc mam coraz większą ochotę na nią.

    OdpowiedzUsuń
  9. No i przypomniałaś mi, że takie pyszności można już ugotować, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...