piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto z różą i orzechami



Kruche ciasto, cudownie pachnące konfiturą różaną z dodatkiem orzechów

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 5 żółtek 
  • 1 masło lub margaryna (200g) 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa orzechowa:
  • 5 białek 
  • 200g orzechów mielonych np. włoskich lub innych 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • konfitura różana do przełożenia (ok. 410 g) 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Masło siekamy nożem na stolnicy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą odkładamy, a trzecią wkładamy do lodówki, żeby się schłodziła - będzie na kruszonkę. Potem ciasto w blaszce smarujemy konfiturą różaną (najsmaczniejsza jest przygotowana samodzielnie z płatków róży, którą można mieszać z innymi marmoladami równiez domowej roboty, takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż gotowe ze sklepu). 


Na niej rozkładamy drugą część ciasta. Następnie z białek i soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Na grubej tarce ścieramy schłodzoną trzecią część ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 50 minut. 


Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



19 komentarzy:

  1. Oooo mniaaaaam !!! Pyszności! To ja poproszę duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglada, poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa zachęca, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za konfiturą różaną nie przepadamy ale w takim cieście może zupełnie odmienić nasze życie :P
    Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj Gabrysiu jakie wspaniałe ciacho. Podkradam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem. Ale piękne, udane ciacho! Jadłoby się z wielką chęcią. Różane smaki bardzo lubię, a jeszcze orzechowe dodatki. Mniam :) pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciacho. Super smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciacho. Super smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie ciasta! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, bardzo lubię dodatek orzechów w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki widok z samego rana wyzwala moje kubki smakowe. Pysznie wygląda ta blacha ciasta. Mam wszystkie składniki łącznie z konfiturą różaną... Nic , tylko zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ to ciasto musi być aromatyczne...mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Konfitura z róży pewnie cudnie podkręca smak. Ciacho cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękne ciacho! U mnie w domu miałoby duże wzięcie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i na pewno również tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super :) miałabym pytanie o dżem z dzikiej róży jak go wykonać :P Po 1 mrozach jest słodsza ale jak zrobić żeby pozbyć się ziaren i włosków.Rok temu próbowałam ale nie mam do tego cierpliwości...Jest jakiś patent? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie konfiturę z płatków róży według tego przepisu:
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/konfitura-z-rozy.html
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...